Siasatan SPRM Terhadap 1Azam Dapat Selamat Dana Daripada Terus Diseleweng


Sinar Harian, Selangor
20 Sep 2013, by MOHD FAZU ZAINUL ABIDIN &
ROBIATULADAWiYAH ABD RASHAD

 

PUTRAJAYA – Siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung program 1Azam diharapkan dapat menyekat lebih banyak penyelewengan wang rakyat. Sepanjang program itu, kerajaan telah memperuntukkan sebanyak RM1.2 billion dan 132,511 individu layak menerimanya di seluruh negara sejak projek perintis dijalankan akhir Januari 2010 lalu.

Ketua Pesuruhjaya SPRM, Tan Sri Abu Kassim Mohamed berkata, siasatan menjurus kepada individu yang cuba melakukan salah laku berkaitan program itu.

wang rakyat

“Program yang dilakukan adalah baik untuk rakyat, tetapi ada individu yang cuba mengambil kesempatan terhadap peruntukan yang disediakan ini,” katanya.

 

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas penahanan bekas setiausaha politik kepada Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil, Datuk Suhaimi Ibrahim dan beberapa individu bagi tujuan membantu siasatan.

 

Ketika ditanya berhubung status siasatan, Abu Kassim enggan mengulas lanjut kerana siasatan sedang berjalan.

 

Jelasnya,pelaksanaan beberapa program meningkatkan taraf hidup rakyat dan golongan sasaran dilakukan kerajaan sangat baik dan bermanfaat.

 

Namun di sesetengah organisasi terdapat individu mengambil peluang demi kepentingan diri.

 

“Dalam organisasi mereka menjadi titik hitam ini perlu dikeluarkan supaya matlamat dan objektif berjaya,” katanya.

 

Dalam perkembangan lain bagi membendung kegiatan salah laku dalam agensi kerajaan mahupun swasta berlaku, Abu Kassim berkata, SPRM ada menawarkan Khidmat nasihat dan rundingan.

 

“SPRM mengalu-alukan mana-mana kementerian, kerajaan negeri, syarikat berkaitan kerajaan (GLC) mahupun swasta yang mahu khidmat profesional mereka berhubung integriti dan perjalanan prosedur bagi mengurangkan gejala rasuah.

 

Selain menasihatkan, pegawai SPRM juga ditempatkan di organisasi itu,” katanya. Tambahnya, kejayaan pelaksanaan dibuktikan dimana salah satu negeri menggunakan khidmat SPRM, berjaya meningkatkan hasil buminya melalui kutipan cukai yang sebelum ini merosot.

 

 

Sinar Harian, Selangor

20 Sep 2013, by MOHD FAZU ZAINUL ABIDIN &

ROBIATULADAW1YAH ABDRASHAD

www.pdf24.org    Send article as PDF   

, , , , , ,

  1. No comments yet.
(will not be published)