GLOBAL IKTIRAF, ILTIZAM ‘ KUBUR RASUAH ‘


4 September 2013

Bertolak daripada pandangan saya minggu lalu, tulisan kali juga memfokus keperluan kita menjauhi rasuah. Rasuah perlu diperangi. Perang ini memerlukan pendekatan dan strategi holistik.

 

Sehari sebelum kita menyambut Hari Kemerdekaan Ke-56, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dalam ucapannya ada menyebut empat perkara penting, yang berkait satu sama lain, yang harus kita renung bersama. Salah satu perkara itu membawa maksud dan hasrat yang sama, yang pernah dilontarkan oleh Tunku Abdul Rahman.

Kerajaan sekali lagi mengulangi komitmen untuk memerangi rasuah. Pada majlis penutupan Program Etika Melatih Jurulatih Majlis Kerjasama Ekonomi Asia Pasifik di ibu negara Jumaat lalu, Najib antara lain berkata, “saya mahu menjadikan rasuah sebagai sejarah di Malaysia, dan tidak berlaku lagi pada masa depan.”

“Dan ini bermakna mengubah budaya organisasi dan perniagaan,” tambah beliau.007 in suit 2Small

Dalam ucapannya, Najib juga berkongsi pengiktirafan Pejabat Pertubuhan Bangsa- Bangsa Bersatu Mengenai Dadah dan Jenayah (UNODC) terhadap penegasan SPRM dalam membanteras rasuah. Pengiktirafan itu jelas menunjukkan pihak masyarakat antarabangsa mengiktiraf ketelusan dan kebebasan SPRM.

Penegasan Najib itu juga selari dengan usaha-usaha kerajaan selama ini termasuk mewujudkan tadbir urus serta portfolio integriti dalam Kabinet yang bertindak menyelia hal-hal berkaitan integriti dan ketelusan selain memerangi rasuah dalam bidang korporat. Kerajaan juga telah mewujudkan Jawatankuasa Keutuhan Pengurusan bagi memantapkan pengurusan di sektor kerajaan dan baru-baru ini memutuskan untuk mewajibkan penubuhan Unit Integriti di setiap agensi kerajaan, yang bertanggungjawab melaksanakan enam fungsi teras iaitu tadbir urus, pengukuhan integriti, pengesanan dan pengesahan, pengurusan aduan, pematuhan dan tatatertib.

“Dengan taraf agensi antirasuah (SPRM) yang diangkat kepada status sebuah suruhanjaya bebas, dengan mekanisme kawal selia sendiri, adalah satu contoh terbaik. Walaupun kita belajar daripada amalan terbaik di peringkat antarabangsa, SPRM telah ………………

Sila baca lanjut Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Rencana/20130904/re_06/Global-iktiraf-iltizam-kubur-rasuah#ixzz2dsO3cGh1

www.pdf24.org    Send article as PDF   

, , , , ,

  1. No comments yet.
(will not be published)