SPRM: Berperang menentang krisis persepsi


Wednesday, December 1, 2010

by elviza

Khamis lepas, saya dan rakan-rakan blogger, telah dijemput menghadiri sesi dialog bersama Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM). Sesi itu telah dipengerusikan oleh Ketua Pesuruhjaya SPRM, Dato’ Hj. Abu Kassim Mohammed.

Selesai bercakap dan makan tengahhari, saya pulang ke pejabat seraya membelek-belek risalah dan lapuran tahunan SPRM yang telah dibekalkan kepada kami. Tidak sampai 15 minit, saya tolak ke tepi bahan bacaan tidak berjiwa itu.

Bila bercakap tentang jenayah yang menjadi kudis terbesar dalam hidup kita – rasuah – saya perlu menulis dari hati, bukan dari statistik dan kenyataan rasmi SPRM.

Sebelum saya tersasar jauh dari nas perbincangan, saya ada pengalaman peribadi berhadapan dengan pegawai SPRM. Kami pernah bertikam mulut dalam kamar majistret, di mana saya mempertahankan hak asasi anak guam, sementara pegawai SPRM pula membela hak suruhanjaya dalam satu perbicaraan lanjutan tahanan reman.

Tidak keterlaluan jika saya simpulkan bahawa, rata-rata pegawai SPRM, kurang pengalaman. Kata orang tua-tua, ilmu mereka belum cukup dalam. Mereka muda, gugup dan tidak bersedia sebelum masuk ke dalam kamar mahkamah.

Dalam kata-kata lain, mereka ini tidak fasih susur-galur undang-undang dan kes-kes yang telah diputuskan terlebih dahulu (precedent).

Tenyata, pegawai-pegawai SPRM bukan lawan terhandal sekiranya mana-mana peguam berhadapan dengan mereka. Maaf, itu hanya persepsi saya. Dan selagi kita masih berbicara di atas platform yang berlabel ‘persepsi’ ini, terus terang saya katakan bahawa SPRM masih berada dalam kancah tanggapan negatif masyarakat.

Di mata masyarakat, SPRM ini seperti harimau tidak bertaring.

Dalam sesi dialog tersebut, Abu Kassim telah menjawab semua soalan-soalan panas yang telah diutarakan oleh rakan-rakan blogger, dengan penuh hati-hati dan diplomasi.

Namun, ada suatu aspek yang jelas dalam tuturkata Abu Kassim: beliau nampak jujur dan telus.

Tetapi, sejauh mana kejujuran dan ketelusan Abu Kassim dapat menukar persepsi masyarakat?

Dari pengamatan saya, reputasi SPRM terus-terusan dirudum kontroversi dari kes-kes berprofil tinggi seperti: Teoh Beng Hock, skandal PKFZ, kes bekas menteri besar Selangor yang telah membuat ‘lawatan sambil belajar’ ke luar negara dengan mewah dan mempunyai sebuah ‘istana’.

Apabila saya bertanya tentang status kes bekas menteri besar itu, Abu Kassim menjawab dengan nada mendatar: SPRM tidak boleh menyabit seseorang hanya kerana masyarakat menyampah dengan bekas menteri besar tersebut.

Tambah Abu Kassim lagi, ada banyak kes-kes berprofil tinggi yang masih berada ‘dalam siasatan’.

Dari pengalaman rakan-rakan peguam yang pernah mengendalikan kes rasuah, beban bukti untuk menyabit-salah jenayah ini sukar dicari.

Contohnya, seperti kes seorang datuk yang pernah menjadi ahli majlis tertinggi UMNO (maaf, kalau sebut nama nanti saya kena saman), di mana saksi utama telah bertukar menjadi hostile.

Itu bukan salah SPRM. Dan kes tersebut telahpun digugurkan oleh mahkamah. Tidak bersalahkah beliau? Sila tepuk dada tanya minda, aduhai pembaca budiman.

Apa yang perlu dititikberatkan oleh SPRM adalah faktor masa. Pendedahan kes penyelewengan bekas menteri besar itu mendapat liputan meluas dari akhbar The Sun.

Semua orang sudah baca. Jadi, sekiranya kes seperti itu lemau di minda rakyat, mereka akan mula menuding jari ke arah anda.

Saya faham benar bahawa SPRM adalah badan yang ditubuhkan di bawah Akta Pencegahan Rasuah. Jadi, tugas SPRM dianggap functus officio (selesai) apabila tamat siasatan.

Kuasa untuk menentukan samada orang yang disyakki akan dituduh di mahkamah atau tidak, adalah hak mutlak Jabatan Peguam Negara.

Saya juga faham bahawa fasal siasatan tidak boleh didedahkan kepada umum. Mungkin cukup sekadar SPRM memberitahu media bahawa siasatan terhadap kes si polan atau si anu, sudah selesai.

Unit maklumat korporat dan media SPRM perlu mengambil pendekatan lebih agresif. Jawab segala pertuduhan dan cacian dalam media konvensional atau elektronik.

Sikap berdiam diri memeluk  tubuh apabila siasatan selesai dijalankan, tidak akan membantu dalam memperbaiki persepsi masyarakat terhadap anda.

Seperti yang telah saya luahkan kepada Abu Kassim, perkara persepsi masyarakat ini adalah perkara perang minda.

Dan perang minda tidak boleh dimenangi hanya melalui kenyataan akhbar dan editorial berbentuk puji-pujian semata.

SPRM perlu menjana kepercayaan dan mengubah tanggapan masyarakat terlebih dahulu, barulah proses transformasi jadi mudah.

Benar SPRM banyak menggalas beban yang telah ditinggalkan oleh Badan Pencegah Rasuah. Tapi itu bukan alasan konkrit untuk tidak menjadi suatu badan berpretij yang digeruni oleh segenap lapisan, dalam menentang gejala rasuah.

Mungkin enteng untuk saya menulis kerana saya tidak duduk di kerusi Abu Kassim. Tetapi dalam masa tiga jam saya bersama beliau, saya percaya Abu Kassim boleh menjadi nakhoda untuk menyelamatkan SPRM dari terus ‘karam’ di hati rakyat.

Tidak mengapa, itu masalah SPRM. Masalah anda dan saya adalah untuk melapurkan  apa-apa bentuk rasuah – samaada kecil dan besar – tanpa kondisi, tanpa prejudis.

Pesan saya kepada rakan-rakan (anda tahu anda siapa), sudah-sudahlah perangai membayar ‘duit kopi’ apabila ditahan polis trafik. Pakai tali pinggang keledar itu untuk keselamatan kita, bukan untuk keselamatan polis trafik! Aduh manusia…

www.pdf24.org    Send article as PDF   

, , , , ,

  1. #1 by Shahami on December 6, 2010 - 10:38 am

    Salam Alam Sejagat,
    Dalam penulisan ini saya dapati ada pro dan kon nya.Barang diingat jika kes dibawa kemuka pengadilan, mahkamah akan menggunapakai keterangan bukannya persepsi,sebaliknya jika memberi penjelasan atau penerangan saya berpendapat bahawa persepsi masih boleh diterima pakai bagi membolehkan ianya terang dan jelas.Bersetuju bahawa setiap insan itu ada kewajipan untuk menyalurkan maklumat atau membuat aduan terhadap kesalahan rasuah,manakala yang nak beri duit kopi tu…hentikanlah segera.Teruskan transformasi menjadikan negara harmoni dan sejahtera tanpa rasuah.

(will not be published)