SPRM ALAT KERAJAAN UNTUK SIASAT PEMBANGKANG?


Dalam ceramah-ceramah politik dan blog-blog pembangkang, SPRM acap kali dituduh sebagai alat Kerajaan Barisan Nasional untuk menjatuhkan pemimpin dan kepimpinan negeri-negeri yang diperintah oleh Parti pembangkang.


SPRM sering digambarkan sebagai tidak bebas, mengikut telunjuk kerajaan, pilih kasih dan hanya menumpukan kepada ahli-ahli politik pembangkang.

Apakah benar dakwaan yang mengatakan siasatan yang dijalankan oleh SPRM dipengaruhi pihak-pihak tertentu khasnya Kerajaan? Sesiapa sahaja boleh berkata apa saja yang membuatkan mereka rasa bahagia. Inilah yang dikatakan sebagai kebebasan bersuara. Ada kala bila bersuara dan berkata-kata, wajarlah setiap perkataan yang keluar disokong oleh fakta dan kebenaran. Jika tidak, ia menjadi fitnah dan pembohongan.

Tahun 2009, memperlihatkan catatan sejarah dari segi tangkapan ke atas ahli politik. Sejak penubuhan BPR/SPRM pada tahun 1967-2009, tahun 2009 memperlihatkan tangkapan paling tinggi ke atas ahli politik dalam sejarah tanah air. 23 orang ahli politik telah ditangkap atas pelbagai kesalahan rasuah, salah guna kuasa dan penyelewengan sepanjang tahun 2009.

Kita bentangkan di sini dan cuba kaitkan dengan tohmahan liar pihak-pihak tertentu yang mengatakan SPRM hanya tumpu kepada parti pembangkang. Lihat, kaji dan nilai sendiri.

Bercakap berdasarkan fakta dan bukti di atas, jelas menunjukkan bahawa SPRM tidak pilih bulu, tidak pilih kasih dan bukan alat Kerajaan Barisan Nasional untuk siasat dan jatuhkan parti pembangkang.

Akan ada pula suara-suara sumbang yang kata, “ala semua ikan kecil”. Untuk makluman ikan-ikan besar dalam Barisan Nasional turut tidak terlepas dari siasatan SPRM termasuk Ketua Menteri Melaka, Menteri Kesihatan, Bekas Menteri Pengangkutan, Bekas Menteri Pelancongan. Malah ada antaranya yang telah pun diumumkan bahawa siasatan ditutup kerana kekurangan atau ketiadaan bukti untuk mengaitkan yang disiasat dengan tohmahan yang dilemparkan.

Jadi tak payahlah lagi gunakan isu SPRM berat sebelah dan jadi alat BN untuk jatuhkan pembangkang sebagai modal politik.

Awal tahun 2009, bila SPRM tangkap ramai ahli UMNO, pemuda UMNO melompat kata SPRM alat pembangkang jatuhkan Kerajaan BN. Bila masuk setengah tahun, pembangkang pula kata SPRM alat BN untuk jatuhkan pembangkang. Bagus lah tu, bila dua-dua pihak tuduh SPRM begitu, itu jelas menunjukkan SPRM betul-betul bebas dan tidak pilih bulu dalam tindakannya.

www.pdf24.org    Send article as PDF   

, , , , , , ,

  1. No comments yet.
(will not be published)