Isu Pasir Tiada Kesudahannya


Sejak kita dihidangkan dengan cerita-cerita panas berhubung kerakusan si pencuri pasir di Selangor, terdapat juga beberapa suara-suara sumbang yang menggesa SPRM untuk mengambil tindakan segera ke atas kes ini.

Kenapa dan mengapa SPRM pula digesa untuk mengambil tindakan segera ke atas isu pasir ini? Mengapa tidak digesa dan dihentam agensi-agensi yang sepatutnya bertanggungjawab terus perihal isu kecurian pasir ini, contohnya Exco yang terbabit, Pejabat Tanah dan Galian (PTG), Majlis Daerah, Pejabat daerah, Jabatan Alam Sekitar, PDRM dan Jabatan Pengangkutan Jalan.

Mengapa bila kes penjualan arak di negeri Selangor suatu ketika dulu, beberapa Exco Selangor dilihat menjadi hero mengeluarkan pelbagai kenyataan dan turut turun padang. Kenapa pula bila melibatkan isu pasir, semuanya senyap macam tikus mondok? Atau mereka ini sebenarnya cuba menjaga periuk nasi masing-masing. Mana pergi Exco-Exco yang dulunya melenting tak tentu hala seperti Ronnie Liu, Elizabeth Wong dan Theresa Kok. Mengapa berdiam sahaja YB? Apakah isu pasir ini tidak penting, tiada elemen national interest dan tidak ada news value untuk diperjuangkan.

Kenapa YB Kapar turut berdiam diri sejak pendedahan yang dibuat di media kononnya banyak sangat bukti-bukti yang melibatkan amalan rasuah dalam syarikat yang dilantik Kerajaan Selangor bagi urusan pasir. Di mana dan apakah tindakan yang dibuat oleh Kerajaan Negeri dalam soal ini? Kenapa didiamkan sahaja? Jika tiada penyelewengan dan rasuah sebagaimana yang didakwa YB Kapar, kepada kecurian pasir ini dilihat semakin berleluasa.

Bagi agensi-agensi kerajaan yang disebutkan di atas, mengapa berdiam diri dan takut bertindak? Adakah mulut, kaki dan tangan kalian semua diikat oleh pihak-pihak terlibat bagi mengelakkan sebarang tindakan. Di mana letakkan nya maruah diri, integriti dan kredibiliti agensi-agensi yang terlibat yang jelas membayangkan mereka bersekongkol dengan pencuri-pencuri pasir ini.

Tindakan YB Yaakop Sapari menahan lori-lori pasir yang bergerak pada sebelah malam di Puchong amat dipuji. Mana perginya penguatkuasaan? Mana perginya JPJ atau PDRM? Bukankah peraturan jelas memperuntukkan masa tertentu untuk pergerakan lori-lori pengangkut pasir ini. Takkanlah Ketua Setiausaha Negara sendiri kena turun padang untuk jalankan operasi khas. Tan Sri KSN wajar ambil tindakan tegas ke atas Ketua-Ketua Jabatan berkaitan kerana gagal menjalankan amanah yang dipertanggungjawabkan dan turut bersekongkol dengan penjenayah.

Kes kecurian pasir bukan tugas hakiki SPRM. Tidak ada pun dalam undang-undang SPRM 2009 memperuntukkan kuasa SPRM untuk siasat kes kecurian pasir. Diharapkan SPRM tidak menyahut gesaan pihak-pihak terbabit untuk siasat kes pasir kerana selama ini pun ada antara suara-suara sumbang mengatakan semua tindakan SPRM berkaitan pasir khususnya di Selangor adalah konspirasi untuk jatuhkan Kerajaan Negeri.

Mengapalah isu-isu kecurian pasir ini tidak begitu kronik di lain-lain negeri yang terlibat seperti Perak dan Johor. Ini kerana Kerajaan Perak dan Johor amat serius mengambil langkah pencegahan terhadap isu ini dengan memanggil semua agensi-agensi yang terlibat untuk duduk semeja bagi mengatasinya. Bukan macam Selangor yang asyik berpolitik sehingga semua tindakan dianggap konspirasi cuba jatuhkan mereka. Adakah rasuah yang dimasukkan ke dalam akaun dan perkhidmatan seks yang diterima dianggap konspirasi juga? Semasa terima duit dan buat maksiat tidak terfikir pula bahawa ia berdosa dan konspirasi. Dah habis duit dan lepas merasa baru terasa ia konspirasi. Hanya tuhan sahaja yang tahu apa dalam fikiran mereka yang terlibat. Siapa makan cili dia rasa pedas.

mulutbechok

seremban

www.pdf24.org    Send article as PDF   

, , , , , ,

  1. No comments yet.
(will not be published)