CAKAP MEMANG SENANG – Isu Ikan Bilis Ikan Jerung – Komen Tan Sri Datuk Seri Megat Najmuddin

Temubual bersama Tan Sri Dato Megat Najmuddin Bin Datuk Seri Megat Khas

Ahli Lembaga Penasihat Pencegahan Rasuah SPRM (LPPR)

8 September 2014 di Akademi Pencegahan Rasuah (MACA)

Itu cakap senang, ikan bilis, jerung, itu semua cakap dan omong-omong kosong pada saya lah. Meraka tahu tidak siapa jerung? Siapa yang dikatakan jerung itu, orang politik ke, pegawai tinggi kerajaan ke, siapa? Jadi adakah ini bermakna lepaskan ikan bilis dan tangkapkan saja yang kita tumpukan masa kita kepada jerung sahaja. Tak betul juga kan? Sama ada RM 50.00 atau RM 500,000 atau RM 5, 000,000, undang-undang itu telahpun dilanggar.

Tan Sri Datuk Seri Megat Najmuddin menjawab kepada pertanyaan wartawan mengenai kes ikan bilis dan ikan jerun g SPRM

Tan Sri Datuk Seri Megat Najmuddin menjawab kepada pertanyaan wartawan mengenai kes ikan bilis dan ikan jerung SPRM

Dan sebagai suatu bahan anti rasuah, kita harus melaksanakan tugas kita apabila undang-undang itu dilanggar sama ada kecil, pertengahan, besar atau “super” besar, tetapi yang penting ialah bukti, yang penting ialah saksi, mana nak cari. Kalau jerung dia lebih pandai kan, dia ada “lawyer” terpandai, akauntan yang terpandai, “adviser” atau penasihat yang terpandai mungkin “international” yang bertaraf antarabangsa, kita tak ada.

Kita tiada “expertice”  dalam perkara ini apabila kita terpaksa pergi keluar negeri. Kalu saya jerung saya akan ambil duit saya di luar negeri , “ I wouldn’t doing it here”  dan tak akan saya nak buat dan ambil duit itu depan orang ramai, kita akan selindung kekuatan saya. Apabila jerung dia lebih cerdik, itulah masalah dia.

Kita memerlukan kerjasama,laporan, bukti, saksi daripada orang ramai yang tahu dalam perkara ini. Cakap memang senang, “talk cheap” maaflah saya rasa emosi sedikit kerana benda ini tak betul, senang nak cakap lah, saya pun boleh cakap macam itu, budak kecil pun boleh cakap macam itu. Tapi kita lihat dari segi hakikatnya, realitinya “behind this is not easy” bukan benda mudah, cakap senang.

Tonton Video Beliau di http://youtu.be/Wfinw5ZyP_o Cakap memang senang – Isu ikan bilis ikan jerung – komen Tokoh Korporat Negara

PDF    Send article as PDF   

, , , , ,

No Comments

Kementerian Sumber Manusia Meterai CIP, Ikrar Komitmen Perangi Rasuah

PUTRAJAYA, 17 Jun –  Kementerian Sumber Manusia (KSM) menjadi kementerian ketiga  menandatangani Ikrar Integriti Korporat (CIP) bersama Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) sebagai komitmen kementerian berkenaan menghapuskan rasuah.

Majlis Menandatangani Ikrar Integriti Korporat (CIP) Kementerian Sumber Manusia, Disaksikan oleh Ketua Pesuruhjaya SPRM, Tan Sri Abu Kassim Mohamed

Majlis Menandatangani Ikrar Integriti Korporat (CIP) Kementerian Sumber Manusia, Disaksikan oleh Ketua Pesuruhjaya SPRM, Tan Sri Abu Kassim Mohamed

Majlis Menandatangani Ikrar Integriti Korporat (CIP) Kementerian Sumber Manusia, Disaksikan oleh Ketua Pesuruhjaya SPRM, Tan Sri Abu Kassim Mohamed

Majlis Menandatangani Ikrar Integriti Korporat (CIP) Kementerian Sumber Manusia, Disaksikan oleh Ketua Pesuruhjaya SPRM, Tan Sri Abu Kassim Mohamed

Majlis Menandatangani Ikrar Integriti Korporat (CIP) Kementerian Sumber Manusia, Disaksikan oleh Ketua Pesuruhjaya SPRM, Tan Sri Abu Kassim Mohamed

Majlis Menandatangani Ikrar Integriti Korporat (CIP) Kementerian Sumber Manusia, Disaksikan oleh Ketua Pesuruhjaya SPRM, Tan Sri Abu Kassim Mohamed

Pada majlis yang diadakan di Putrajaya International Convention Centre (PICC) pagi tadi, Menteri Sumber Manusia, Dato’ Sri Richard Riot berkata, pihaknya tidak akan berkompromi dalam usaha membasmi rasuah terutama di kalangan penjawat awam yang berkhidmat di kementeriannya.

Katanya, CIP merupakan “aku janji” organisasi untuk memberi komitmen memerangi jenayah rasuah dan sebarang bentuk penyelewengan atau salah guna kuasa. .

“Dengan menandatangani ikrar ini, semua warga KSM membuat pengakuan tidak akan terbabit dalam jenayah rasuah dan sebarang bentuk penyelewengan atau salah guna kuasa.

“Peperangan terhadap gejala rasuah merupakan suatu yang sukar, dan KSM akan memberi komitmen sepenuhnya terhadap pembudayaan integriti dan menolak sebarang perbuatan jenayah rasuah, penyelewengan serta salah guna kuasa,”kata beliau ketika berucap pada majlis menandatangani CIP.

Richard berkata beliau berbangga dengan usaha SPRM yang mengambil pendekatan holistik dengan memperkenalkan CIP sebagai salah satu mekanisme meperkukuhkan tadbir urus dalam sektor awam dan korporat.

Beliau pada masa sama turut  menyeru agar semua kontraktor atau pemmbekal yang berurusan dengan KSM menjalankan urus niaga secara berintegriti dalam memberikan perkhidmatan yang berkualiti dan bebas amalan tidak sihat.

Katanya dengan ikrar ini, semua warga KSM membuat pengakuan tidak akan terbabit dalam jenayah rasuah, malah bekerjasama mewujudkan persekitaran perkhidmatan dan perniagaan yang bebas rasuah.

Turut hadir Ketua Pesuruhjaya SPRM, Tan Sri Abu Kassim Mohamed.

Bagi pihak SPRM, CIP ditandatangani oleh Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Pencegahan) SPRM, Datuk Mustafar Ali manakala KSM diwakili oleh Ketua Setiausahanya, Dato’ Saripuddin Kasim.

Ketika bercakap kepada pemberita kemudian, Mustafar memaklumkan KSM merupakan kementerian ketiga yang menandatangani CIP bersama SPRM.

Menurutnya, SPRM sentiasa mengalu-alukan pihak-pihak yang berhasrat menandatangani CIP.

PDF Creator    Send article as PDF   

, , , , , , ,

No Comments

Risks of International Anti-Corruption Enforcement

http://corruptioncrimecompliance.com/2014/06/risks-of-international-anti-corruption-enforcement/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=risks-of-international-anti-corruption-enforcement

canada2White collar criminal investigations take time. Corruption investigations are no different.

Everyone expected UK Bribery enforcement to quickly increase and cause complex headaches for companies operating in the global marketplace. Looking back, many of us knew that without political support and resources, UK Bribery Act enforcement was destined to be a dud.

No one would have expected for Canada to rise from the ashes, like a phoenix, and enter the global enforcement picture. For years, Canada was criticized for its lack of enforcement. Canada enacted a statute similar to the FCPA but with some glaring omissions – no books and records requirement and a stringent jurisdiction requirement.

The Royal Canadian Mountain Police assigned more resources to investigate corruption. Canada fixed its anti-corruption statute, Corruption of Foreign Public Officials Act (CFPOA) last year and increased criminal penalties.

Canada’s efforts are starting to bear fruit — not because prosecutors obtained the first criminal conviction and jail sentence under the CFPOA, but because Canada issues three new arrest warrants, including two foreign US nationals, charging them with violations of the FCPOA. They include the former Crytometrics CEO and COO for payment of $450,000 in cash and shared to Air India and Civil Aviation authorities in India to secure a $100 million government contract for facial recognition software.

Nazir Karigar, the first person convicted under the CFPOA was sentenced to three years imprisonment for his role in the same scheme.

The Canadian judge who sentenced Karigar made it clear that Canada was going to enforce the CFPOA and jail sentences would be handed out.canada

Canada’s sudden appearance on the global anti-corruption includes an important message – foreign nationals working for Canadian companies will be prosecuted. That is a very serious message.

For companies operating in the global marketplace subject to the CFPOA and FCPA, the possible nightmare scenario can occur where one act of bribery could be prosecuted by multiple enforcement agencies, including the RCMP, the FBI and the Serious Fraud Office in the UK. Plea negotiations can extend across the ocean and north of the US border raising the stakes on corruption enforcement.

The US Department of Justice has shown willingness to take into account it its settlement negotiations the parallel resolution of cases in other jurisdictions (E.g. Germany) but that willingness may become less cooperative as more enforcement agencies and countries get into the act.

For now, global enforcement risks continue to rise – China has shown a willingness to prosecute foreign nationals and now Canada has done the same. The list will continue to grow and the concomitant risks for multinational companies.

canada3Multiple enforcement agencies mean multiplicity of risks and of foreign legal regimes. Enforcement agencies use country-specific rules and regulations – navigating these practices across jurisdictions means more difficulties, more lawyers and more possibilities of inconsistent results. In the end this means more headaches.

Companies have to take account of the CFPOA – compliance has become even more important along with appropriate training and awareness of enforcement policies and procedures.   The FCPA has been the driving force in the global battle against corruption – Canada has now added a new wrinkle to this movement.

Create PDF    Send article as PDF   

, , , , , , ,

1 Comment

Wakil UNODC Puji Inisiatif SPRM

NAY PYI TAW, Myanmar – Kerajaan Myanmar telah memuji langkah yang diambil oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan Kerajaan Malaysia dalam usaha pencegahan rasuah serta penglibatan dalam inisiatif penubuhan Pasukan ‘Task Force United Nations Covention against Corruption’ (UNCAC) sehingga berjaya menyelesaikan proses penilaian dalam tempoh setahun.

SPRM diberikan pengiktirafan semasa 'National Seminar on Implementation of UNCAC' di Myanmar pada 20 dan 21 Januari 2014 anjuran Pejabat Pertubuhan Bangsa Bersatu mengenai Dadah dan Jenayah (UNODC) dan Pejabat Pendakwa Raya Myanmar.

SPRM diberikan pengiktirafan semasa ‘National Seminar on Implementation of UNCAC’ di Myanmar pada 20 dan 21 Januari 2014 anjuran Pejabat Pertubuhan Bangsa Bersatu mengenai Dadah dan Jenayah (UNODC) dan Pejabat Pendakwa Raya Myanmar.

Banyak soalan telah ditujukan kepada wakil-wakil Malaysia sepanjang seminar dua hari itu berlangsung bagi mendapatkan penjelasan mengenai inisiatif yang telah dilaksanakan oleh Malaysia.

Dalam pembentangannya, Pesuruhjaya Komisi Anti-Rasuah Bhutan En. Kezang Jamtsho memuji usaha yang dilaksanakan oleh Kerajaan Malaysia dan SPRM dalam membanteras rasuah serta bantuan pembangunan kapasiti yang disediakan oleh pihak Akademi Pencegahan Rasuah Malaysia (MACA).

Tujuan seminar ini diadakan adalah untuk membantu Myanmar dalam memberikan penerangan lanjut mengenai peruntukan UNCAC khususnya Artikel 5 dan 6 UNCAC serta peranan yang boleh dimainkan oleh kumpulan sivil dan sektor swasta berdasarkan Artikel 12 dan 13 UNCAC.

Selain itu, seminar ini bertujuan untuk membantu Myanmar mengatur strategi membanteras rasuah dan memastikan Myanmar mematuhi semua peruntukkan dalam UNCAC.

Peserta juga diberikan penerangan mengenai penyediaan untuk menghadapi proses penilaian Bab III dan IV UNCAC oleh Myanmar pada pusingan ini.

SPRM diwakili oleh Pengarah Bahagian Pengurusan Rekod dan Teknologi Maklumat Tuan Hj. Nor Azmi Karim dan Ketua Cawangan Perhubungan Antarabangsa SPRM Tuan Karunanithy a/l Y. Subbiah.

Semasa seminar itu, Nor Azmi telah membentangkan kertas kerja bertajuk ‘UNCAC Institutional Requirements’ berdasarkan kehendak Artikel 6 dan 36 dengan menerangkan bagaimana SPRM telah melakukan transformasi dari BPR kepada SPRM yang jelas telah mematuhi keperluan Artikel-artikel tersebut.

Di samping itu, Nor Azmi telah dijemput untuk menjadi pemudahcara bagi Sesi Ke-4 Seminar tersebut yang melibatkan peranan sektor swasta dan kumpulan sivil dalam membanteras rasuah.

Manakala, Tuan Karunanithy telah membentangkan kertas kerja bertajuk ‘Review of Implementation of UNCAC: Malaysia’s Experiences on the Review Process’.

Beliau telah menerangkan pengalaman SPRM selaku ‘focal point’ dalam membuat persediaan untuk menghadapi proses penilaian sehingga dapat melengkapkan proses penilaian dalam tempoh masa setahun.

Beliau turut memaklumkan 23 amalan baik yang telah dikenal pasti oleh pihak penilai yang wajar dicontohi negara-negara lain.

Seminar ini turut disertai oleh wakil PEMANDU, Lokman Yahya, yang telah membentangkan Pelan Transformasi Kerajaan (GTP) 2.0 serta usaha-usaha NKRA Memerangi Rasuah.

PDF Printer    Send article as PDF   

, , , ,

No Comments

Jauhi rasuah, sayangkan kerjaya

NOOR HAFIZA CHE ABDULLAH
7 Januari 2014

 Itu peringatan Presiden Persatuan Pemain Bola Sepak Profesional Malaysia (PFAM) Hairuddin Omar, menjelang saingan liga Malaysia 2014 yang akan membuka tirai pada 17 Januari ini.

Hairuddin atau lebih dikenali sebagai Hai 0 berkata, beliau berharap saingan musim ini tidak lagi dicemari insiden rasuah sebaliknya berusaha sedaya upaya memelihara nama baik dan imej pasukan serta menjadi contoh kepada pasukan lain dengan menunjukkan nilai moral yang tinggi.

 

Jauhi rasuah, sayangkan kerjaya Itu peringatan Presiden Persatuan Pemain Bola Sepak Profesional Malaysia (PFAM) Hairuddin Omar, menjelang saingan liga Malaysia 2014 yang akan membuka tirai pada 17 Januari ini.

Jauhi rasuah, sayangkan kerjaya
Itu peringatan Presiden Persatuan Pemain Bola Sepak Profesional Malaysia (PFAM) Hairuddin Omar, menjelang saingan liga Malaysia 2014 yang akan membuka tirai pada 17 Januari ini.

“Gejala negatif mestilah dihindari kerana ini akan meranapkan impian pasukan, memusnahkan masa depan pemain dan menjejaskan nama baik sendiri.

“Jadi, buatlah pilihan yang tepat, jangan pandang duit saja. Kita harus ingat jangan kerana duit kita akan hilang semuanya. Jangan biarkan kerjaya kita sebagai pemain bola sepak hilang seumur hidup kerana rasuah,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika mengulas gejala rasuah dalam kalangan pemain musim lepas.

Malah yang paling menyedihkan apabila terdapat beberapa pemain yang terlibat dengan rasuah telah digantung seumur hidup oleh Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM).

Bermula dengan penggantungan beberapa pengadil perlawanan, diikuti penggantungan seumur hidup dan didenda beberapa pemain dan jurulatih Kuala Lumpur oleh FAM setelah didakwa mengatur perlawanan, Ketua jurulatih Kuala Lumpur, Stanislav Lieskovsky; penolong pengurus Rosli Omar; pegawai pasukan Saari Jani.

Lima pemain iaitu Jeremy Danker, Khairul Anuar, Hafizi Roslee, Fadhlullah Yunsifar serta Phoo Kai Lun masing-masing digantung daripada sebarang aktiviti bola sepak seumur hidup dan didenda RM20,000 setiap seorang kerana kesalahan menerima rasuah dan mengatur perlawanan.

Menurut Hai 0, tindakan oleh FAM itu wajar dan seharusnya dipuji kerana ia bukan sahaja memberi pengajaran kepada pemain sebaliknya membuktikan badan induk bola sepak itu serius untuk menangani gelaja rasuah.

Kapten Angkatan Tentera Malaysia (ATM) itu meluahkan kesediaan bekerjasama dengan FAM mengekang gejala rasuah.

“Di saat kemeriahan bola sepak, tiba-tiba muncul kes rasuah yang akan merosakkan imej bola sepak negara. Demi memastikan bola sepak negara bersih dari rasuah, kami sanggup bekerjasama dengan FAM,” katanya.

PDF Download    Send article as PDF   

, , , , , ,

1 Comment

Jawatankuasa Khas Mengenai Rasuah pertahan SPRM

KUALA LUMPUR 6 Jan. – Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng diminta lebih bertanggungjawab dan memeriksa fakta terlebih dahulu sebelum menuduh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) tidak mengambil tindakan berhubung Laporan Ketua Audit Negara 2012.

Ahli Jawatankuasa Khas Mengenai Rasuah (JKMR),

Ahli Jawatankuasa Khas Mengenai Rasuah (JKMR),

Ahli Jawatankuasa Khas Mengenai Rasuah (JKMR), Datuk Irmohizam Ibrahim berkata, kenyataan Guan Eng disifatkan sebagai tidak bertanggungjawab dan cuba mengheret SPRM ke dalam isu politik.

“Sewajarnya Guan Eng merujuk kepada Ahli Parlimen Kepong, Dr. Tan Seng Giaw berhubung tindakan yang telah diambil SPRM ke atas isu-isu berkaitan Laporan Audit Negara kerana beliau yang juga ahli JKMR telah dilantik untuk mewakili DAP.

“Sekiranya Guan Eng seorang pemimpin yang berprinsip, beliau sepatutnya meminta pandangan dan penjelasan Seng Giaw sebelum membuat sebarang kenyataan yang tidak benar dan tidak berasas,” katanya kepada Utusan Malaysia ketika dihubungi di sini hari ini.

Beliau mengulas tindakan SPRM membidas kenyataan Guan Eng yang mendakwa suruhanjaya itu tidak mengambil tindakan berhubung Laporan Audit Negara.

SPRM yang menyifatkan dakwaan itu tidak benar dan tidak berasas sama sekali, telah membuat satu kenyataan semalam, meminta Guan Eng meneliti laporan tahunan suruhanjaya itu serta JKMR yang dikeluarkan sebelum ini.

Irmohizam yang juga Ahli Parlimen Kuala Selangor menyelar tindakan Guan Eng yang cuba mengheret SPRM dalam isu peribadinya dan meminta beliau berhenti menuding jari kepada pihak lain untuk mengalihkan isu.

Menurutnya, bukan semua tindakan yang diambil SPRM boleh didedahkan untuk pengetahuan umum kerana boleh menjejaskan siasatan yang sedang dijalankan.

Katanya, JKMR sentiasa memeriksa laporan tahunan SPRM selain mendapatkan penjelasan daripada Lembaga Penasihat Pencegahan Rasuah supaya setiap laporan yang diterima berakhir dengan tindakan.

Sementara itu, Seng Giaw berkata, SPRM sudah menjalankan siasatan terhadap kes-kes berprofil tinggi seperti yang terdapat dalam Laporan Audit Negara.

“Misalnya, dalam kes Perbadanan Fidlot Nasional (NFC), SPRM sudah membawa pihak terlibat ke muka pengadilan. Manakala, kes melibatkan bekas Menteri Pengangkutan, Tun Dr. Ling Liong Sik berhubung skandal Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ) pula tidak berjaya kerana kekurangan bukti yang kukuh.

“Selain itu, sudah ada beberapa jabatan dan kementerian yang telah dipanggil SPRM untuk disiasat berhubung Laporan Audit Negara,” katanya.

Menurutnya, sudah menjadi lumrah, orang ramai tertarik dengan kes-kes berprofil tinggi sahaja.

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20140107/dn_16/Ahli-Jawatankuasa-Khas-Mengenai-Rasuah-pertahan-SPRM#ixzz2pjqOgSNm

Free PDF    Send article as PDF   

, , , , ,

No Comments

Transformasi SPRM bawa impak positif

Oleh : Berita Harian

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang dibentuk Januari 2009, sedang melalui perubahan besar dari segi polisi dan strategi bagi memperkasakan usaha memerangi rasuah dengan cekap dan berkesan. 

Perubahan itu antara lain menyumbang kepada peningkatan berterusan dari segi kadar sabitan kes dibicarakan sejak 2009. 

“Terima kasih kepada Program Transformasi Kerajaan (GTP), Jabatan Peguam Negara dan program transformasi SPRM. Kita sudah mencapai kadar sabitan 71 peratus pada 2010 berbanding 54 peratus pada 2009, 75 peratus pada 2011 dan diikuti 85 peratus pada tahun lalu,” kata Ketua Pesuruhjaya SPRM, Tan Sri Abu Kassim Mohamed.

Ahli-Ahli JKMR yang dilantik oleh YDP Agong

Ahli-Ahli JKMR yang dilantik oleh YDP Agong menerima laporan tahunan SPRM 2012 yang diserahkan oleh Ketua Pesuruhjaya SPRM

Abu Kassim menyerahkan Laporan Tahunan 2012 SPRM kepada Jawatankuasa Khas Mengenai Rasuah (JKMR) pada 6 November 2013 selaras dengan Akta SPRM 2009.

Jelas Abu Kassim, pencapaian kadar sabitan 85 peratus tahun lalu menunjukkan paras itu lima peratus lebih berbanding piawaian ditetapkan badan antarabangsa untuk pencapaian terbaik.

Di bawah program transformasi yang memfokus usaha merangka pelan meningkatkan kecekapan dan keberkesanan usaha memerangi rasuah, SPRM menggariskan perubahan persepsi masyarakat ke arah positif sebagai antara elemen penting.

Pelan berkenaan menetapkan tiga segmen iaitu pengurusan sistem dalam keberkesanan siasatan, pengurusan sistem dalam pencegahan dan pendidikan serta pembangunan modal insan.
Transformasi berjaya

Pelan transformasi terbukti berjaya dan keputusan memberangsangkan meletakkan kedudukan Malaysia hampir dengan Hong Kong dalam usaha memerangi rasuah, kata Abu Kassim.

Pelan transformasi antara lain membawa kepada pengenalan bilik temu bual bervideo (VIR) dan Bilik Gerakan Operasi Siasatan serta Mahkamah Sesyen Khas Rasuah.

Bukan saja SPRM mencapai kadar sabitan kesalahan yang berkualiti, kata beliau, SPRM turut meningkatkan perkhidmatannya dalam memenuhi kehendak masyarakat dengan memfokuskan lebih kepada kuantiti, contohnya ikan jerung.

Pada 2012, SPRM memperoleh kejayaan besar dalam operasi dijalankan. Antara operasi yang berjaya adalah berhubung kes sindiket penjualan lot bazar Ramadan, penyeludupan minyak diesel, pemalsuan dokumen, sindiket haji ekspres dan penyelewengan dalam Projek Pembangunan ISKANDAR Malaysia.

“Operasi bersepadu SPRM berjaya membongkar dan seterusnya mengenakan tindakan undang-undang terhadap mereka yang terbabit dalam kegiatan tidak berintegriti,” kata Abu Kassim.

Seramai 313 orang berjaya dituduh tahun lalu iaitu 33.5 peratus membabitkan kakitangan awam, 53 peratus orang awam, 13 peratus sektor swasta dan 0.5 peratus ahli politik.

SPRM melalui Laporan Tahunan 2012 turut mengemukakan 30 syor kepada agensi kerajaan bagi memperbaiki sistem dan prosedur masing-masing.

INFO: Kadar sabitan 2009 – 2012
2009 – 54 peratus
2010 – 71 peratus
2011 – 75 peratus
2012 – 85 peratus

Jumlah kes diterima SPRM 2009 – 2012
2009 – 5,936
2010 – 5,646
2011 – 6,475
2012 – 5,496

Laporkan Rasuah: 1-800-88-6000

PDF    Send article as PDF   

, , , , ,

No Comments

MACC Form Strategic Alliance With China Academy Of Discipline , Inspection & Supervision

BY : Yip Ai Tsin

BEIJING – A simple but meaningful visit on 25 November 2013 by the Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) to the China Academy Of Discipline, Inspection & Supervision (CADIS) enabled bridges to be built between both sides.

Led by Deputy Chief Commissioner Dato’ Zakaria Jaffar, the two-day visit to  CADIS included the Malaysia Anti-Corruption Academy Director Dato’ Abdul Wahab Abdul Aziz. The visit serves as an initial foundation of ‘constructing a bridge’ for MACC’s strategic alliance with CADIS. Hopefully it will generate more individuals who will be trained as qualified anti-corruption officers.

MACC Form Strategic Alliance With China Academy Of Discipline , Inspection & Supervision

MACC Form Strategic Alliance With China Academy Of Discipline , Inspection & Supervision

Dato Zakaria, in his discussion, remarked that Malaysia has no doubt about choosing CADIS as collaborative partner based on its excellent track records. CADIS has been well-known for producing world class professional anti-corruption officers and it is also a long standing provider of quality and accommodating experience, as seen in MACA’s previous collaboration with CADIS.

The focal objectives were to produce competent and professional anti-corruption officers of international standing. Considering that Malaysia is the anti-corruption hub for the Asian region, it is in an advantageous position to lure participants from other Asian countries to pursue programs at MACA.

There was also a short visit to China Ministry of Supervision Vice-Minister Hao Minjin’s office. Mr Hao expressed support for this venture as he believed this kind of effort will be beneficial to all. Furthermore, this is also in-line with the government transformation program as well as the MACC Chief Commissioner’s mission to elevate the status of MACC through anti-graft  initiatives abroad.

During the meeting at CADIS campus in Hanjian District Beijing, Dato’ Abdul Wahab was involved in a broad range of discussions to further the international development agenda between both academies. He thanked CADIS Executive Vice-President Wang Yongjun for extending the collaboration.

He added that MACA is looking forward to materialize this initiative. Evidently, this initiative proved that MACA supports technical assistance, knowledge transfer and exchanging of ideas among the international community.

PDF Creator    Send article as PDF   

, , , , ,

No Comments

Minister to IAACA Delegates: MACC & MACA Successful In Upholding Governance and Integrity

PANAMA CITYThe setting up of a Governance and Integrity Ministry by the Malaysia government bears testament to the strong political towards achieving a corruption-free society, said Minister in the Prime Minister’s Department Senator Datuk Paul Low Seng Kuan to the international delegates.

Malaysia Joined OECD Working Group on Bribery in International Business Transaction

Malaysia Joined OECD Working Group on Bribery in International Business Transaction

During the Conference of State Parties to the United Nations Convention Against Corruption on 25 November 2013 hosted by the Panama government, he also highlighted the success stories and achievements of the Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) as well as the Malaysia Anti-Corruption Academy (MACA).

Among the highlights of his keynote address:

1) MACC

Fashioned after the ICAC of Hong Kong (SAR), the MACC unlike its predecessor, is now “detached” from the Prime Minister’s Department and reports directly to the Anti-Corruption Advisory Board and the Parliament (Select) Committee on Corruption.

Additionally the MACC’s core functions of prevention and investigation are scrutinized by the Corruption Prevention and Consultation Panel, the Operation Review Panel and a Complaints Committee.

A Service Commission has also been formed to streamline hiring of specialized resources, and the status of the Chief Commissioner is being elevated to be on par with the Auditor General, Attorney General and Judiciary in terms of his independence.

2) MALAYSIA’S KEY ANTI-CORRUPTION INITIATIVES

Hand-in-hand with punitive and integrity measures as per the MACC Act 2009, the Government has also implemented several additional initiatives under its NKRA – Fighting Corruption Strategy as follows:

1.    Enactment of the Witness Protection Act 2009.

2.    Enactment of the Whistle Blowers Protection Act 2010.

3.    Setting up specialized courts to try corruption cases.

4.    “Name & shame” data base for offenders prosecuted for corruption offences.

Additionally, we have also embarked on other integrity enhancement initiatives:

·         Corporate Integrity Pledges (CIP) by companies or corporate bodies to uphold principles of integrity in doing business (to date about 279 CIPs have been signed).

·         Integrity Pacts (IP) between the Government and its vendors not to participate in corrupt practices.

·         Electronic procurement processes to ensure transparency and reduce human interaction in bidding, etc.

·         Doing away with lobbying through the use of “support” letters to influence decision makers.

·         “Hot” job rotation exercise – to overcome officials establishing unhealthy relationships with suppliers.

·         Reducing bureaucratic delays – cutting down usage of long complicated processes, one-stop centre for government services.

 

New initiatives of the Government include:

·         Removing middlemen in Government Procurement.

·         Inclusion of criminal liability of legal persons clause in the MACCA 2009.

·         Amending existing provisions of the MACCA 2009 in regards to asset declaration.

One recently announced development is that the MACC will head and oversee Integrity Units in all Ministries, Government Departments and Agencies (mainly high-risk organisations). The Units will be headed and supervised by experienced officers from the anti-graft body itself.

 

3) INTERNATIONAL COOPERATION

On 2nd September 2010, Malaysia was one of the first to sign the Agreement for the setting up of the International Anti-Corruption Academy (IACA) – a joint initiative between the UNODC – and contributed RM 1 million towards its initial establishment. The Chief Commissioner of MACC currently serves as the Vice Chairman of IACA’s Board of Governors.

The MACC is also one of ten Southeast Asian Anti-Corruption Agencies to have signed a MoU on Preventing and Combating Corruption within the region – called the South East Asia Parties Against Corruption (SEA-PAC).

4) PROCESS OF REVIEW

Comments made by the experts from the Philippines and Kenya in the recently concluded desk review and country visit processes on Malaysia’s implementation of Chapters III and IV of UNCAC have been noted and taken to serve as a positive guide for our future improvements.

With regards to this, Malaysia would like to thank the Secretariat and these experts for having done an excellent job during the first review cycle for Malaysia. Some of the successes and good practices in implementing Chapter III and IV of the Convention are:

·         14 specialized anti-corruption courts have been in existence since 2011. Judges are instructed to hear cases within one year and can be held accountable for non-compliance. Other initiatives which helped to reduce the case backlog were the introduction of pre-trial conferences and plea bargaining.

·         Various initiatives on corruption prevention are carried out with the private sector, such as integrity pacts, monitoring committees for large projects and integrity pledges. Large Malaysian corporations regularly employ Integrity Officers and have no-gifts policies in place. MACC provides training for the private sector and has seconded a small number of MACC officers to large companies.

·         Malaysia has in place specialized and skilled manpower who actively cooperate with their foreign counterparts. Dedicated training, capacity building and exchange programmes – including through MACA – are among the international good practices for information exchange, cooperation and corruption prevention.

·         The use of joint investigations and an operational working group with Brunei Darussalam are good examples of law enforcement cooperation among countries at the policy and operational level.

5) KUALA LUMPUR STATEMENT ON ANTI-CORRUPTION STRATEGIES

On behalf of the anti-corruption authorities as well as national planning authorities from the 20 South, East and Southeast Asian countries (namely, in alphabetical order: Afghanistan, Bangladesh, Bhutan, Cambodia, China, Lao PDR, India, Indonesia, Republic of Korea, Malaysia, Maldives, Myanmar, Mongolia, Nepal, the Philippines, Singapore, Sri Lanka, Timor-Leste, Thailand and Vietnam) I would like to take this opportunity to make a statement formulated during the Asia Regional Meeting on Anti-Corruption Strategies held in Kuala Lumpur between 21-22 October 2013 organized jointly by UNDP Pacific Centre and UNODC Regional Centre for East Asia with the Government of Malaysia.

The Kuala Lumpur Statement on Anti-Corruption Strategies is formulated in line with Article 5 (1) of UNCAC which states:

Article 5 (1) of UNCAC specifies, that “each State Party shall, in accordance with the fundamental principles of its legal system, develop and implement or maintain effective, coordinated anti-corruption policies that promote the participation of society and reflect the principles of the rule of law, proper management of public affairs and public property, integrity, transparency and accountability.”

This statement does not pretend to supersede the UNODC/ UNICRI “Technical Guide to the United Nations Convention against Corruption” on Chapter II Article 5, but has been developed to fine tune and enhance said “Technical Guide” to further promote the implementation of the Convention in a sustainable and manageable manner by all State Parties, noting that compliance with the Convention is not an end by itself.

The participants at the Meeting which also represented State Parties to the Convention have agreed to a set of guidelines termed “The Kuala Lumpur Statement on Anti-Corruption Strategies” mainly because it was formulated at the host-country, Malaysia. The participants also support the commitment of Malaysia to make this statement officially at the Conference and urge that all State Parties to the Convention adopt these guidelines as complementary to the Technical Guide.

Allow me also to take this opportunity to thank the organizers of the Asia Regional Meeting on Anti-Corruption Strategies namely UNDP Pacific Centre and UNODC Regional Centre for East Asia for spearheading this initiative in anticipation of the Second Review Cycle on Chapter II of UNCAC.

6) COUNTRIES IN REVIEW BY MALAYSIA

Year 4 will see Malaysia reviewing both the good countries of Palau and Turkey.

Anti-corruption is a common task facing every country in the world, and strengthening exchanges and cooperation in anti-corruption has become an inevitable choice of the international community. Given differences in the level of economic development, political and legal systems, historical and cultural background, as well as in legislation, investigation, prosecution and punitive measures for fighting and preventing corruption crimes, countries and regions may be different in their anti-corruption work development. Nonetheless, we should, in the spirit of mutual respect, mutually benefit and support one another to jointly fight and prevent transnational corruption crimes.

 

7) MACA

I want to use this occasion to reaffirm that Malaysia stands committed to share and exchange information intelligence with our international anti-corruption counterparts. We shall continue to strengthen our international commitment through the provision of capacity and capability building and provide technical assistance to other member states.

The Malaysia Anti-Corruption Academy (MACA) offers training programs tailored to both local and international participants, and is one of the strong supporters of the IACA – which will be conducting one of the seven modules of its Masters in Anti-Corruption Studies Programme in Kuala Lumpur.

Create PDF    Send article as PDF   

, , , , , , , , ,

No Comments

MACC Chief Commissioner Tan Sri Abu Kassim Appointed IAACA Vice-President

PANAMA CITY – Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) Chief Commissioner Tan Sri Abu Kassim Mohamed was appointed Vice-President of the International Association of Anti-Corruption Authorities (IAACA) during its seventh annual meeting in Panama City from 22 to 24 November 2013.

 

IAACA was established during a special meeting at the United Nations’ office in Vienna on 19 to 20 April 2006. Malaysia is among the founding members of IAACA. The main objective of IAACA is to encourage and support the implementation of the United Nations Conventions Against Corruption (UNCAC) effectively. Until now, IAACA consists of more than 300 members from anti-graft agencies and anti-corruption authorities throughout the world.

 

MACC Chief Commissioner Tan Sri Abu Kassim Appointed IAACA Vice-President

MACC Chief Commissioner Tan Sri Abu Kassim Appointed IAACA Vice-President

Tan Sri Hj. Abu Kassim bin Mohamed, MACC Chief Commissioner, was appointed as an IAACA Executive Committee member at 2010 and this organisation holds its meetings and conferences every year. Every member countries were involved in the discussions and every chapters of UNCAC are closely examined. Other activities were also held such as training, expo as well as information exchange and collection of anti-corruption data to encourage effective implementation of UNCAC.

 

Tan Sri Hj. Abu Kassim, 53, views his  appointment as a recognition to MACC as well as Malaysia, due to active contribution and involvement in anti-corruption efforts at international level.

Tan Sri Hj. Abu Kassim added that the latest development shows that MACC’s corruption fighting initiatives since its establishment in 2009 have gained world wide attention and acknowledgement.

 

This appointment shows that the international community and world organizations recognized Malaysia and MACC’s achievements in fighting graft.

 

This appointment is the second international recognition accorded to him and MACC. In 2012, he was appointed Vice-Chairperson of the International Anti-Corruption Academy (IACA) Board of Governors which is based in Vienna. This Academy is an educational anti-corruption institution under the auspices of the United Nations.

 

MACC’s Involvement During the 7th IAACA Annual Conference and General Meeting

 

During the Seventh IAACA Annual Conference and General Meeting, the MACC Chief Commissioner was given the honour as the first presenter during the plenary session. Anti-corruption heads from ICAC Hong Kong, Tanzania Prevention and Combating of Corruption Bureau, India Central Vigilance Commission, Brazil’s Office of the Comptroller, France Central Service for the Prevention of Corruption, Papua New Guinea Ombudsman Commission and Romania National Integrity Agency presented as well.

 

During his presentation, MACC Chief Commissioner shared Malaysia’s experiences in transforming the Commission whereby the transformation has brought positive impact to Malaysia’s corruption prevention efforts.

 

The theme of the Conference was “Rule of Law and Anti-Corruption: Challenge and Opportunity” and it was held at ATLAPA Conference Centre in Panama City starting 23 November 2013.

 

During his opening speech, IAACA Presiden Professor Cao Jianming praised Malaysia’s commitment, especially MACC Chief Commissioner’s role in IAACA as well as his contribution towards anti-corruption efforts at the international arena.

 

NOTE TO EDITOR

 

Transparency International Malaysia (TI-M) President Datuk Akhbar Satar congratulates Tan Sri Abu Kassim.

 

“This appointment is another recognition and acknowledgement of the international community towards Malaysia and MACC. It elevates the Commission to the next level,” he said.

 

Datuk Akhbar opined that the latest development proved that the anti-graft initiatives by MACC have gained the attention of the international community. He added that this recognition was also the result of Malaysians’ support towards MACC in combating corruption.

 

YB Senator Mohamad Ezam Mohd Nor, who is a member of the Special Committee on Corruption, said that every Malaysian should support MACC’s anti-corruption initiatives and be proud of the recognition given by IAACA.

 

“This appointment is a huge recognition towards MACC’s efforts as well as for every organization and individuals who were committed to fight corruption in this country alongside MACC.

 

“We should be confident of the anti-corruption initiatives that were implemented. Although certain individuals have negative perceptions and made all kinds of accusations, I am sure there are people with integrity who recognize our efforts, as seen in Tan Sri Abu Kassim’s appointment by IAACA,” he added.

 

He hoped that with this recognition, it would raise the enthusiasm of all MACC officers to fight corruption regardless of the challenges they faced.

 

Other International Accolade Accorded to MACC

 

Master of Corruption Studies (MACS)

 

MACA is the first anti-graft academy in the world to be chosen as a centre of learning and it is entrusted to conduct Module 6 of the ‘Master of Corruption Studies’ programme offered by the International Anti-Corruption Academy (a higher learning institution with university status) based in Vienna, Austria. This 24-month programme combines distance learning with seven, twelve-day on-site modules.

 

Placement of MACC Officer in INTERPOL

 

In 2011, Interpol made a request to the MACC for an officer to be placed at the corruption prevention unit in INTERPOL.

 

Because of this, MACC appointed its officer Mohd Hafaz Nazar from the Investigations Division to serve at the INTERPOL Directorate in Lyon on a two-year contract beginning from 2012. Among the tasks and responsibilities that were given by the INTERPOL include developing capacity building amongst Asean countries and fostering cooperation between European nations. Mohd Hafaz was one of the four officers who were chosen among several countries to be placed at INTERPOL. [ENDS]

 

Malaysian Anti-Corruption Commission

Putrajaya

25 November 2013

PDF Printer    Send article as PDF   

, , , , ,

No Comments